sâmbătă, 15 septembrie 2012

Andrei Pandele şi Silviu Gheţie - Fotografia de stradă
Marţi 4 septembrie 2012. Sala Diotima de la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Iaşi. Sala aproape plină. Discuţii ca în parlament. Proiectoare, camere de luat vederi. Aparate foto digitale. Echipamentele sunt pregătite de utilizare. O masă în faţa auditoriului. Patru persoane. Se face linişte. Momentul mult aşteptat începe. Dialogul despre fotografia de stradă îşi dezvăluie protagoniştii : Andrei Pandele şi Silviu Gheţie.
Iulia Paşcanu şi Andrei Weingold, pionii principali ai organizării acestui dialog, au deschis serata dedicată fotografiei de stradă. Andrei Weingold a făcut o scurtă prezentare a conceptului de fotografie de stradă iar Iulia Paşcanu i-a introdus „în duel” pe cei doi invitaţi ai serii.

    

  Dialogul a început domol. Protagonişti aveau păreri comune. Părea monoton. Publicul asculta necombatant. Deodată ceva iese în evidenţă. Prima idee contradictorie de la serată. În prezentarea sa, Andrei Weingold a susţinut că la pozat pe stradă este recomandat un aparat de dimensiuni mici care să nu iasă în evidenţă. Andrei Pandele susţine că aparatul care-l ai este cel mai indicat.
O întrebare timidă adresată lui Andrei Pandele :
„ce obiectiv recomandă la fotografia de stradă ?”.

„24-35 mm pe full-frame” a fost răspunsul lui Pandele.
În acest moment şi-a făcut apariţia a doua controversă a serii. Sorin Gheţie susţinea că nu are importanţă, poate fi şi un teleobiectiv. Acesta este momentul unui dialog susţinut cu prezentarea unor lucrări propuse pentru concursul dedicat Zilei fotografiei de stradă. Cei doi şi-au susţinut punctele de vedere făcând comentarii pe marginea lucrărilor concurenţilor.


Un moment aşteptat cu emoţii de o parte din participanţi a fost când s-au prezentat mini-portofolii cu “street-photography”-iile lor. Publicul a participat activ la dezbatere. Au fost puse intrebări. S-au primit răspunsuri. Au fost explicate fotografiile. Care sunt părţile slabe şi cum pot fi înlăturate.


 

După câteva ore, înaintea finalului întâlnirii, istoviţi dar relaxaţi, Pandele şi Gheţie au început depănarea unor amintiri fotografice. Într-una dintre naraţiuni Andrei Pandele, instigat de Silviu Gheţie,  povesteşte cum realiza fotografiile de stradă marele fotograf Henri Cartier-Bresson. Cele două personalităţi, Andrei Pandele şi Henri Cartier-Bresson s-au întâlnit în anii `70, când Bresson ne-a vizitat ţara. Prin gesturi, Andrei Pandele ne descrie „baletul” realizat de Henri Cartier-Bresson. După ce identifica subiectul, Henri Cartier-Bresson, se apropia de personaj, scotea cu un gest fin şi sigur aparatul de la piept, îl ducea la ochi, apăsa declanşatorul şi introducea aparatul la locul său. Mişcarea era foarte rapidă. Subiectul nu percepea gestul şi de multe ori nu ştia că a fost fotografiat.Final de dialog. Toţi participanţii au plecat mulţumiţi. Unii au fost mulţumiţi că au oferit informaţii alţii că le-au primit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu